A legtöbb baleset tolatás közben történik

Tudtad, hogy a legtöbb olyan baleset, ami az autó sérülésével jár a parkolóban történik? Ezek közel 80% pedig a parkolóban való tolatás közben!

Ez derül ki az Allianz Technológia Központ és a Continental AG közös felméréséből, melyben 3500 közlekedési balesetet elemeztek ki a Müncheni Főiskola és Műszaki Egyetem segítségével.

A felelősségbiztosítási károk közel fele (42%) abból ered, hogy parkoláskor az egyik jármű tolatva nekimegy a másik, álló járműnek. Minden ötödik kár (20%) pedig abból következik be, hogy mindkét autó tolat és egymásnak ütközik.

A parkolási balesetek gyakorisága közel 30%-al nőtt az elmúlt 10 évben és nagyban befolyásolja a bekövetkezés arányát az, hogy a tolató autó fel van-e szerelve tolatókamerával.

A tolatókamerával felszerelt autót vezető sofőröknél gyakorlatilag 0% (!) a baleseti arány, hiszen könnyebb a kamerán keresztül megállapítani a távolságot és a látószög is sokkal szélesebb.

Tolató kamera

A tolatókameráról sokan azt gondolják, hogy költséges és körülményes beépíteni a kocsiba. Pedig ez egyáltalán nem így van! 

A mai modern szerkezeteket, amilyen például a visszapillantó GPS kijelzőre kapcsolható, rendszám keretbe épített tolatókamera szett nagyon egyszerűen be lehet építeni, hiszen mindössze a rendszámkeretet kell kicserélni, amibe már integrálva van a tolatókamera. Aztán fel kell tenni a visszapillantó tükörre egy kijelzőt, ami egy vevő egységen VEZETÉK NÉLKÜL kapja a kamerától a képet.

A költség pedig elenyésző: mindössze 53 100 Ft! Ha beleszámoljuk, hogy egy lehetséges baleset során mennyi kár keletkezhet az autón, valamint azt, hogyha esetleg később eladjuk a járművel, mennyit dob az eladási árhoz a tolatókamera, akkor bőségesen megtérül ez a befektetés.

Kommentek